![](/media/lib/57/zalamana-b1c2eb57ec429ab993812b1096632f5f.jpg)
Nowe wyjaśnienie baby bluesa
6 maja 2010, 14:25Podwyższone stężenie oksydazy monoaminowej A (ang. monoamine oxidase A, MAO-A) w mózgu pań w połogu może wyjaśnić występowanie depresji poporodowej czy baby bluesa.
![](/media/lib/119/n-spaliny-3c817b0f197008c6113908cfd507246c.jpg)
Silniki Diesla wielokrotnie przekraczają europejskie normy emisji
24 września 2018, 12:07Rozbicie danych na poszczególne kraje wykazały, że Polska i Szwajcaria są państwami o najmniejszej emisji nadmiarowych tlenków azotu i to właśnie w tych krajach dochodzi do nieproporcjonalnie dużej liczby zgonów z powodu zanieczyszczeń z innych państw
![](/media/lib/108/n-grafenmolekularny-ff7861b2273f02f22f6ea281476a81e3.jpg)
Molekularny grafen z zaprojektowanych elektronów
19 marca 2012, 13:52Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda są pierwszymi, którzy uzyskali system składający się z „zaprojektowanych elektronów“. Pozwala to na dobranie właściwości elektronów, a w przyszłości umożliwi stworzenie nowych typów materiałów.
![Pole pszenicy](/media/lib/36/150704407_7d5a49950e-e380218e4d2ee697768bef46efcbb8f2.jpg)
Więcej CO2 to wcale nie lepiej dla roślin
19 maja 2010, 20:35Więcej dwutlenku węgla? To co, rośliny będą rosły - mówi wiele osób bagatelizując sprawę. Okazuje się, że nie mają racji. Niestety, będą rosły wolniej i gorzej.
![](/media/lib/104/n-gwiazdy-ac397af1c545eb5cf269447c9d72e31e.jpg)
Astronomowie z UMK badają obszary powstawania gwiazd na obrzeżach Galaktyki
30 października 2018, 14:19W ostatnich latach dzięki teleskopom kosmicznym udało się zidentyfikować nowe obszary powstawania gwiazd, znajdujące się na obrzeżach naszej Galaktyki. Te właśnie miejsca znajdują się w centrum zainteresowania astronomów z Centrum Astronomii UMK w Toruniu.
![](/media/lib/112/n-majorana-77d6e7bc015f4474984511b95fb47b9b.jpg)
Przełom w fizyce? Odkryto fermion Majorany
12 kwietnia 2012, 20:17Naukowcy z Uniwersytetu Technicznego z Delft oraz Fundacji Podstawowych Badań Materii (FOM Foundation) poinformowali o odkryciu długo poszukiwanej cząstki Majorany.
![](/media/lib/64/rtg-zebow-022da18aad68e00ce36b8b0eefb11544.jpg)
Zbyt częste rtg. zębów grożą nowotworem tarczycy
4 czerwca 2010, 12:11Zbyt częste prześwietlenia stomatologiczne prawdopodobnie zwiększają ryzyko nowotworu tarczycy. Wiadomo, że gruczoł ten jest wrażliwy na oddziaływanie promieniowania jonizującego, zwłaszcza u najmłodszych, ale stosunkowo rzadko wykonywanie zdjęć zębów uznaje się za coś potencjalnie niebezpiecznego (Acta Oncologica).
![](/media/lib/330/n-nowotworprostaty-7b9730ef0ff2bf7ab7bb7cdd6060c9c9.jpg)
Zidentyfikowano przyczynę uzłośliwiania się nowotworów prostaty
28 listopada 2018, 05:04Podczas niedawnych badań zidentyfikowano nieznany dotychczas mechanizm molekularny śmiertelnego nowotworu prostaty oraz molekułę, która może zostać wykorzystana do zaatakowania choroby. Odkrycie potwierdzono na myszach. Jeśli sprawdzi się ono na ludziach, być może zyskamy sposób na co najmniej kontrolowanie pewnych agresywnych rodzajów nowotworu prostaty.
![](/media/lib/91/n-morze-b7a4966ac3b4468e02e6c409b0f1193c.jpg)
Działają tak wolno, że wydają się martwe
21 maja 2012, 10:27Jak bardzo można spowolnić swoje procesy życiowe? Wielu osobom przyjdą teraz na myśl hibernujące zwierzęta, ale przy bakteriach, które znaleziono w osadach 30 metrów pod dnem Oceanu Spokojnego, ich osiągnięcia na niwie fizjologii nie wydają się już tak imponujące. Okazuje się bowiem, że mikroby są tam pogrzebane już od 86 mln lat i mimo że ostatni raz zetknęły się z dostawą świeżego pokarmu jeszcze w czasach dinozaurów, nadal, choć w niesamowicie zwolnionym tempie, zużywają tlen.
![](/media/lib/65/device_levitating-milk_internal-reference-82a7c50da5797000cf653e743f9cf01e.jpg)
Maglev w wersji spożywczej
24 czerwca 2010, 08:42Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie dla lewitacji magnetycznej, zjawiska dobrze znanego konstruktorom i pasażerom kolei Maglev, gdzie tradycyjne tory zostały zastąpione układem elektromagnesów. Teraz przyszła kolej na czujniki do analizowania zawartości soli w wodzie bądź tłuszczu w pokarmach i napojach, m.in. serze, wodzie czy mleku (Journal of Agricultural and Food Chemistry).